Snabba ljusblixtar

Gazamonologerna: teaterprojekt som pågår i fyrtiofem länder idag söndag. Människor läser upp texter skrivna av palestinska barn som varit med om krig och ockupation. Fem minuter innan insläpp är Pustervik ett virrvarr av ungdomar som nervöst prasslar med sina papper och dansare som springer omkring. Jag hjälper en kvinna att nåla upp två palestinska flaggor på väggen. Jag letar efter mina papper. Människor börjar strömma in. Röster i mörkret.

Nu börjar det. En gupp barn och tonåringar, en palestinsk dansgrupp, framför en koreografi om döden, om våld, om förtrycket. De virvlar, snurrar. Det är overkligt att se barn gestalta denna konflikt, något nästan arkaiskt, rituellt över det.

Sedan livemusik: Christoffer Alis saxofon klagar, en bön. Jag sitter hukad vid väggen, i mörkret. Tänker på en palestinsk poet som var på besök i Göteborg i våras, vars dikter jag hjälpte till att översätta till svenska. Vi promenerade längs kanalen, i skymningen, pratade om orden, poesin, kärleken. Om att vara fångad i denna värld. Om tvånget att representera en grupp, en bild i människors huvuden, ett krig.

Vi läser upp monologerna, en efter en. De andra som läser är själva ungdomar, barn. En monolog handlar om en pojke som vill dyka i havet, och dyka och dyka tills han är i Ryssland, där hans vän bor: det är en flicka från Göteborg som läser orden, hon stakar sig ibland, läser snabbt – men det är fullständigt levande, närvarande. Hennes guldhalsband glimmar i spotlightljuset. Andra barn har skrivit om missilnedslag, om döda som bärs bort och staplas på hög.  Jag står utanför, senare, och röker. Overklighetskänslor. Applåder. Sorg.

Efteråt åker vi ett gäng bröder i Abu Alis bil för att käka ute i Kortedala. Skymningen, dimmigt drömljus över staden, över de allt kalare träden. Abu Ali säger att Palestinas barn är som gamla män och gummor redan när de är tio, elva.

”MashAllah, de är mycket välutbildade.” De är allt för välutbildade.

Trafiken, gatlyktorna som tänds.

Vi äter på Mitt Kök, Kortedala Torg. Bästa restaurangen. Samtalar, skrattar. Så är livet också, fullt av nåd, snabba ljusblixtar, glömska

Annonser

3 reaktioner på ”Snabba ljusblixtar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s